Yamaha FZ150i Enthusiasts Forum
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Pelekat Rasmi Forum, sila buat tempahan di

http://myenthusiasts.org/fz150i/index.php/topic,22385.0.html

Logo Forum
 
Pages: [1] 2 3 ... 12
  Print  
Author Topic: KEDAI MOTOR YANG BOLEH DIKUNJUNGI DI MELAKA  (Read 33403 times)
norazmi
Newbie
*
Posts: 14


« on: July 19, 2010, 10:23:19 PM »

salam kawan2 rider fz semua...
kadang2 kite bz dan tak sempat untuk berkumpul lebih2 lagi macam aku ni yang bekerja syif...kadang2 kena overtime...keje 12 jam lak tu...nak cuti pun payah...keje kilang la katakan...
tapi yang penting kita semua pakai Yamaha Fz150i..jadi seharusnya kita sehati dan sejiwa... muka ada senyuuummm muka ada senyuuummm
jadi siapa2 yang tahu mane2 kedai motor yang wajib @ harus @ haram dikunjungi oleh kita,sila senaraikan di sini...lebih2 lagi yang berada si negeri melaka bandaraya bersejarah...jadi tanpa berjumpa pun kita dapat bertukar2 pendapat samada yang baik atau yang buruk....

*info ini kita boleh kongsi dengan pengguna2 fz di melaka yang tak layan internet atau forum...ramai lagi rider2 fz yang ade di melaka...kadang2 aku ternampak masa tgh memecut jentera fz...huhu...

======================================================================
di bawah ialah senarai2 yang aku tahu setakat ni...

1. KEDAI MOTOR SHEN FATT
lokasi-belakang bangunan kedai yang berada di traffic light bukit piatu dan bukit serindit...
dekat situ kalau nak cam,ade kedai senheng...kedainya kat bangunan yang di belakang senheng tu...
kecik je kedainya...tapi pomen die sempoi..berpengalaman dan pernah mendapat latihan bawah yamaha di indo..barang2 kat kedai tu pun ok...

2.KEDAI MOTOR TCT
kedai spare part motor di sungai udang...sebelah shell...kedai atas bukit...depan sikit je dari pintu masuk petronas....
boleh tahan la eksesori fz kat kedai tu...harga pun tak la mahal sangat dan tak murah sangat pun...

3.KEDAI MOTOR SERI JAYA
lokasi di merlimau...kalau dari bas stand muar tu,belok kanan kat traffic light...sebelah kanan...
barang2 memang banyak untuk lc...boleh tahan la kedainya...ejos lc banyak la...tapi ejos fz tarak..kena tempah..die letak harga RM290 untuk nob1...(mahal gak ek..)


======================================================================

jadi kalau sesiapa yang tahu kedai2 lain tau nak beri komen adalah sangat2 dialukan...
thanks...salam semua....
« Last Edit: July 19, 2010, 10:25:51 PM by norazmi » Logged
fadhil
Hero Member
*****
Posts: 869


0123554911


« Reply #1 on: July 19, 2010, 10:40:30 PM »

sepanjang pengembaraan aku kat melaka,aku selalu pi kedai aboy kat taman seri bayu alor gajah.tepi masjid taman tu.membe aku yang suggest.pomen die ok la.barang aku tak pernah survey sbb selalunya aku beli kat utara je since aku duk utara skg.hehe.workmanships kedai tu baguih..mesra customer kalo ko rajin buka mulut harga ok.tp aku suke cara die handle customer.

kalo kat sungai udang yang macam bro kat atas ni cakap..mmg kat melaka bagi aku harga die paling baik.yang lain memang cekik darah.kah kah kah.

kalo aksesori utk bikers mcm jaket,glove,helmet dll.. aku tak nampak satu pon kedai kat melaka yang mampu bagi harga elok..semua harga tikam jantung punye.kalo aku salah tolong betulkan.bagi aku better beli online atau terus shoot KL.lagi banyak pilihan dan murah.

aku pernah pi kedai aksesori dekat Melaka Sentral untuk repair helmet membe aku...memang mahal.last2 aku bawak helmet membe aku wat kat penang. Jaket Mesh IZ2 pulak kat MP dekat 400MYR.padahal kalo ko rajin shoot pi KL, dapat dalam 250MYR.Helmet SGV yang murah tu pon kat MLK aku dapat RM85 lepas nego.tekanan aku.hahahaha

btw,ikut sukalah...ni cume pendapat aku.
Logged

۞ ONE HEART ♠ ONE SOUL ۞
keluluk
Sr. Member
****
Posts: 442


« Reply #2 on: July 20, 2010, 10:39:20 AM »

aku biasenyer kalu tuka minyak itam tu kat melaka raya je...keadai ape aku pon lupa...kalu cam tuka tayar ke...aku g kat ban nih kat durian daun...semalam br tukar tyr michelin 110/80...harga rm 150.00...ok ke tu...w/pun aku beli moto kat ban zen...sebelah ban nih...tapi aku lebih suka cari brg kat situ...kat ban zen tu aku ade penglaman ngeri mase beli moto kat situ...dan x akan pegi kat situ lg...cam @$T^&@......

kalu kat sg udang tu mmg aku tengok brg dia ok...harga pon ok la dari kat bandar melaka ni...tapi jauh tu nak g sane...

setakat ni kat ctu je la aku pegi...sbb aku ade serbei harga tayar kat kedai2 area cni...aku tengok ban nih ni lg murah...tp kedai kat bukit piatu tu aku blom pegi...x tau pon sebenatrnye blakang tu ade kedai moto...

p/s : bagus ade thread ni...senang nak wat rujukan...kalu silap p kedai mmg kena cekik le...
Logged
norazmi
Newbie
*
Posts: 14


« Reply #3 on: July 20, 2010, 11:42:20 PM »

thanks all...
memang harga barang2 kat melaka macam helmet,jaket dan lain2 mahal...kadang2 aku pun turut sama tension...huhu..

kat kl memang murah dan pelbagai pilihan yang menarik...ramai rider suka shopping kat kl...
kepada fadhil,boleh tak bagi 1 @ 2 tempat kat kl yang kau rekomen untuk pergi...mane la tau kan aku tiba2 je shoot kl..
kat MP dgn melaka central tu memang mahal beb..
taman seri bayu kat alor gajah ea...boleh gak try pergi...thanks bro...

thanks keluluk...hahahahaha...
harga tayar 110/80 michelin rm150..ok la tu...harga yang ok...kedai lain kadang2 aku tanya pernah sampai rm180...harga yang biase aku jumpa rm160
tahniah kepada anda sebab tukar tayar baru.. grind grind grind grind
kat bukit piatu memang ade kedai motor 2...tadi aku pergi kat sana,saje je tanya2..
kat kedai 2 ade promote minyak hitam... MOTUL yang full-sintetik 10W/50..harga rm 45..
macam2 lagi minyak hitam ade kat situ..harga pun ok...


======================================================================
KEDAI AKSESORI DAN ALAT GANTI MOTOR 2020
lokasi di semabok sebelum flyover...di deretan kedai2 bangunan kat semabok tu..
jgn la pergi kedai ni kalau nak mencari barang2 fz..memang la takde...
ejos die gantung2..nak dekat 1o ejos..tapi sume untuk 135lc punya...tension beb...
Logged
fadhil
Hero Member
*****
Posts: 869


0123554911


« Reply #4 on: July 20, 2010, 11:56:10 PM »

kalau area KL ni tanya geng sentral,mereka lebih arif dan mengetahui.

tapi kalo ikut pengalaman aku..pi la kat area sentul.mmg banyak pilihan sebab kedai berderet2 bagaikan itik pulang petang.tapi setakat ni aku suke dan berminat singgah di Pertama Complex untuk cuci mata dan tgk barang dan Campbell.kedua-dua Mall ni lokasi agak berdekatan.tapi make sure parking ditempat yang betul..kalo tak kena saman macam aku.haha.kalo yang berbadan besar tuh,aku suggest cari la jaket iz2 kat iz2 distributor,Campbell..tp harga agak mahal.tapi puas hati loh.bagi aku lg puas hati kalo beli jaket ori sesuatu brand walaupun brand tu murah berbanding aku beli jacket celup tapi made in china.bukan tak bagus yang imitation ni..tapi aku jenis badan besar dan ganas cara memakai jaket.kah kah kah.

glove besar pon ada.riding boot aku tgk kat estsleather,pertama complex macam menarik dan mempunyai size yang gabak untuk aku.aku pon beli jacket kat sini.leather jacket sebab aku tader duit nak beli jacket IZ2.haha....


eh,cube ko list down kan senarai harga tayar kat melaka beserta size.aku ni tataw sangat harga barang kat sane sbb dalam pale otak aku dah set yang ......

"MELAKA NI HARGA JAHAT2"...kah kah kah
Logged
lowbo
Newbie
*
Posts: 23


waca!!


« Reply #5 on: August 01, 2010, 01:25:20 AM »

kedai aboy seribayu alor gajah

dunlop tt900 100/80 = RM150.00
michellPilot 100/80 = RM150.00

harga yang ak tau utk 1 bulan yang lepas..
Maxxis 100/80 belum ader lagi..
Yang banyak 80/90..
Logged
ApaiThrash
Hero Member
*****
Posts: 636


O12 6193OO6


« Reply #6 on: August 01, 2010, 02:53:55 AM »

kirim salam aku kat aboy alor gajah tu. heheh
Logged

deddo_xxx
Hero Member
*****
Posts: 740



« Reply #7 on: August 01, 2010, 09:46:42 AM »

salam semua...
aku nak komen sket pasal kdai TCT kt sg. udang..
aku mmg dah F**k gyle kdai tu..
kalau korang perasan arip dgn aboy(bdn bsr sket) tu pandai main harga..
cth: nak beli set lagenda.. dia mesti tanya nak mbaik punyer ke nak biasa..baik dlm rm170,biasa dlm rm150..pastu ckp nak yg biasa nyer je..dia pon g kt stor amek brg..tiba2 dia ckp yg biasa nyer xde la..aku bg yg 2nd ori..tmbh rm10 je dr yg biasa<---kalau korang nak tau mmg tu jela ayt dia dr dulu..sbnr nyer mmg ada 1 je brg..xdde yg baik atau pon yg biasa..lg 1 kalau korang tanya harga mmg hampeh dia nak ckp harga btol..mesti ada pekataan "lbh" kt harga tu..bila tanya angka 'lbh yg dia mksd kan tu mesti no 8@9..
Logged
keluluk
Sr. Member
****
Posts: 442


« Reply #8 on: August 02, 2010, 11:48:20 AM »

salam semua...
aku nak komen sket pasal kdai TCT kt sg. udang..
aku mmg dah F**k gyle kdai tu..
kalau korang perasan arip dgn aboy(bdn bsr sket) tu pandai main harga..
cth: nak beli set lagenda.. dia mesti tanya nak mbaik punyer ke nak biasa..baik dlm rm170,biasa dlm rm150..pastu ckp nak yg biasa nyer je..dia pon g kt stor amek brg..tiba2 dia ckp yg biasa nyer xde la..aku bg yg 2nd ori..tmbh rm10 je dr yg biasa<---kalau korang nak tau mmg tu jela ayt dia dr dulu..sbnr nyer mmg ada 1 je brg..xdde yg baik atau pon yg biasa..lg 1 kalau korang tanya harga mmg hampeh dia nak ckp harga btol..mesti ada pekataan "lbh" kt harga tu..bila tanya angka 'lbh yg dia mksd kan tu mesti no 8@9..

mane2 kedai pon mmg ade yg 'lbh' kat blakang....aku kalu beli brg2 ni mmg fed up ngan lebih...lima puluh lebih je...enam puluh lebih je...aku mesti tanyer dulu...yg lebih tu brapa...
Logged
iylia_369
Hero Member
*****
Posts: 859


017-4643696/013-4568628 call lerr klu da kt penang


« Reply #9 on: August 02, 2010, 12:23:01 PM »

mane2 kedai pon mmg ade yg 'lbh' kat blakang....aku kalu beli brg2 ni mmg fed up ngan lebih...lima puluh lebih je...enam puluh lebih je...aku mesti tanyer dulu...yg lebih tu brapa...
yg aku tau..nasi kasi 'lebey' ada laa...hahahaha
Logged

Tang korner je aku pancung!!!
aji79
Mega Hero
******
Posts: 1681


0196787599 - Call me if u dare , no misscall2 eh


« Reply #10 on: August 02, 2010, 12:52:01 PM »

tu kat kdai keluluk mat :P
mmg dpt nasi lebih punyaaa :P :P :P
Logged

Bukan takut tapi x cukup berani
keluluk
Sr. Member
****
Posts: 442


« Reply #11 on: August 02, 2010, 01:26:35 PM »

yg aku tau..nasi kasi 'lebey' ada laa...hahahaha

aikk...

tu kat kdai keluluk mat :P
mmg dpt nasi lebih punyaaa :P :P :P

aiiiikkkkkkk...
Logged
aji79
Mega Hero
******
Posts: 1681


0196787599 - Call me if u dare , no misscall2 eh


« Reply #12 on: August 02, 2010, 01:40:39 PM »

ayam dara pun nk lebih jugak :P :P :P
sedap tuuu ;D ;D ;D
Logged
Abg Mie
Mega Hero
******
Posts: 3209

Azmi - 016 6883694 / Sg Buloh - Kuang


« Reply #13 on: August 02, 2010, 03:12:31 PM »

ayam tak lebih pun tak per....janji itu dara kasi lebih hahaha :P :P :P :P
Logged

ghostblind
Mega Hero
******
Posts: 3200

(-F) was here


WWW
« Reply #14 on: August 02, 2010, 05:39:25 PM »

ok noted.. untuk preparation aku nanti..

nanti sesapa rajin tolong survey minyak Hitam Nasa Oil botol warna biru 20-50

kalau jumpa.. PM aku nanti ya.. aku belanjalah sapa yang tolong tu..
Logged


My Hand Rig
Nokia N70 | Sony Ericsson W580i | Nokia 5800 XpressMusic | Nokia N97 | HTC Desire HD
adrey
Full Member
***
Posts: 178


adrey@fuad ; cemerlang bahagia 013-3579002


WWW
« Reply #15 on: August 16, 2010, 03:58:11 PM »

kirim salam aku kat aboy alor gajah tu. heheh

 dia boleh jawab ker salam... ker salam macam mana erk

Post Merge: August 16, 2010, 04:00:24 PM
ban zen pun bukan ok pun..... kedai besar.. kerja lambat...... dulu nak servis jer dah makan dekat dua jam tukar minyak itam dengan filter
« Last Edit: August 16, 2010, 04:00:24 PM by adrey » Logged

May Allah Bless You
ghostblind
Mega Hero
******
Posts: 3200

(-F) was here


WWW
« Reply #16 on: August 16, 2010, 06:17:41 PM »

dia boleh jawab ker salam... ker salam macam mana erk

Post Merge: August 16, 2010, 04:00:24 PM
ban zen pun bukan ok pun..... kedai besar.. kerja lambat...... dulu nak servis jer dah makan dekat dua jam tukar minyak itam dengan filter

kena tunggu la ni maknanyer yer..
Logged
adrey
Full Member
***
Posts: 178


adrey@fuad ; cemerlang bahagia 013-3579002


WWW
« Reply #17 on: August 16, 2010, 06:19:43 PM »

kena tunggu la ni maknanyer yer..

begitulah gamaknya... sharp 1pm kerja semua stop!!!!!!!! walaupun dah letak motor sejam awal.....
Logged
wan ferio
Hero Member
*****
Posts: 557


012-6857488 gombak-melaka


« Reply #18 on: August 16, 2010, 09:58:39 PM »

kedai aboy seribayu alor gajah

dunlop tt900 100/80 = RM150.00
michellPilot 100/80 = RM150.00

harga yang ak tau utk 1 bulan yang lepas..
Maxxis 100/80 belum ader lagi..
Yang banyak 80/90..

ada stok gi ke?
Logged
keluluk
Sr. Member
****
Posts: 442


« Reply #19 on: August 17, 2010, 01:45:35 PM »

begitulah gamaknya... sharp 1pm kerja semua stop!!!!!!!! walaupun dah letak motor sejam awal.....

mmg banzen x bagus...cekik darah je...upah mahal...brg pon mhl...lg aku x suka kat bos dia...mungkin sbb kedai tu bnyk moto besau2...itu jadi tarikan org dtg g beli moto kat situ...tp aku rasa g beli sekali tu je la...

ada stok gi ke?

aku beli tyr michelin 110/80 kat ban nih...sebelah ban zen...rm 150-00
Logged
adrey
Full Member
***
Posts: 178


adrey@fuad ; cemerlang bahagia 013-3579002


WWW
« Reply #20 on: August 17, 2010, 04:34:01 PM »


aku beli tyr michelin 110/80 kat ban nih...sebelah ban zen...rm 150-00

ban zen ban nih tu sepupou sepapat jer... dalam bangunan yang sama
Logged
keluluk
Sr. Member
****
Posts: 442


« Reply #21 on: August 18, 2010, 03:14:06 PM »

ban zen ban nih tu sepupou sepapat jer... dalam bangunan yang sama

mmg sepupu sepapat ngan ban chye skali...ban dai je bukan...tp orait le dari aku g banzen... ;D
Logged
Faz
Newbie
*
Posts: 21


« Reply #22 on: September 06, 2010, 03:06:22 PM »

melaka mcm xde kedai yg best le......ade pon satu kot, kat kota laksamana...so far aku selalu pergi nilai, speedXtreme kat nilai....best..kalau ade sesape yg eksident tak kire muto kecik besau, antar le kat kedai ni.....dy akan setle dengan insuran..lepas muto dah siap, amek muto terus..yg laen dy akan uruskan dengan insuran.. muka ada senyuuummm sekadar berkongsi pengalaman.... grind grind
Logged

adrey
Full Member
***
Posts: 178


adrey@fuad ; cemerlang bahagia 013-3579002


WWW
« Reply #23 on: September 08, 2010, 12:32:01 PM »

melaka mcm xde kedai yg best le......ade pon satu kot, kat kota laksamana...so far aku selalu pergi nilai, speedXtreme kat nilai....best..kalau ade sesape yg eksident tak kire muto kecik besau, antar le kat kedai ni.....dy akan setle dengan insuran..lepas muto dah siap, amek muto terus..yg laen dy akan uruskan dengan insuran.. muka ada senyuuummm sekadar berkongsi pengalaman.... grind grind

nilai kat sebelah bank rakyat tu ker
Logged
ghotichooder
Novice Newbie
*
Posts: 32


« Reply #24 on: October 24, 2010, 11:38:33 PM »

kat melaka kedai mane la yang murah...melaka kot...cam lakhnat kedai-kedai moto melaka hentam harga barang kaw-kaw punyer...tp dr segi knowledge x taw la...yang pasti rege je mahal...tp nak gak taw kalo-kalo ade kedai yang btol-btol murah kat melaka nih.
Logged
Pages: [1] 2 3 ... 12
  Print  
 
Jump to:  








Powered by MySQL Powered by PHP Metallic Abyss Theme by SMFers
Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!