KEDAI MOTOR YANG BOLEH DIKUNJUNGI DI MELAKA

(1/57) > >>

norazmi:
salam kawan2 rider fz semua...
kadang2 kite bz dan tak sempat untuk berkumpul lebih2 lagi macam aku ni yang bekerja syif...kadang2 kena overtime...keje 12 jam lak tu...nak cuti pun payah...keje kilang la katakan...
tapi yang penting kita semua pakai Yamaha Fz150i..jadi seharusnya kita sehati dan sejiwa... :) :)
jadi siapa2 yang tahu mane2 kedai motor yang wajib @ harus @ haram dikunjungi oleh kita,sila senaraikan di sini...lebih2 lagi yang berada si negeri melaka bandaraya bersejarah...jadi tanpa berjumpa pun kita dapat bertukar2 pendapat samada yang baik atau yang buruk....

*info ini kita boleh kongsi dengan pengguna2 fz di melaka yang tak layan internet atau forum...ramai lagi rider2 fz yang ade di melaka...kadang2 aku ternampak masa tgh memecut jentera fz...huhu...

======================================================================
di bawah ialah senarai2 yang aku tahu setakat ni...

1. KEDAI MOTOR SHEN FATT
lokasi-belakang bangunan kedai yang berada di traffic light bukit piatu dan bukit serindit...
dekat situ kalau nak cam,ade kedai senheng...kedainya kat bangunan yang di belakang senheng tu...
kecik je kedainya...tapi pomen die sempoi..berpengalaman dan pernah mendapat latihan bawah yamaha di indo..barang2 kat kedai tu pun ok...

2.KEDAI MOTOR TCT
kedai spare part motor di sungai udang...sebelah shell...kedai atas bukit...depan sikit je dari pintu masuk petronas....
boleh tahan la eksesori fz kat kedai tu...harga pun tak la mahal sangat dan tak murah sangat pun...

3.KEDAI MOTOR SERI JAYA
lokasi di merlimau...kalau dari bas stand muar tu,belok kanan kat traffic light...sebelah kanan...
barang2 memang banyak untuk lc...boleh tahan la kedainya...ejos lc banyak la...tapi ejos fz tarak..kena tempah..die letak harga RM290 untuk nob1...(mahal gak ek..)


======================================================================

jadi kalau sesiapa yang tahu kedai2 lain tau nak beri komen adalah sangat2 dialukan...
thanks...salam semua....

fadhil:
sepanjang pengembaraan aku kat melaka,aku selalu pi kedai aboy kat taman seri bayu alor gajah.tepi masjid taman tu.membe aku yang suggest.pomen die ok la.barang aku tak pernah survey sbb selalunya aku beli kat utara je since aku duk utara skg.hehe.workmanships kedai tu baguih..mesra customer kalo ko rajin buka mulut harga ok.tp aku suke cara die handle customer.

kalo kat sungai udang yang macam bro kat atas ni cakap..mmg kat melaka bagi aku harga die paling baik.yang lain memang cekik darah.kah kah kah.

kalo aksesori utk bikers mcm jaket,glove,helmet dll.. aku tak nampak satu pon kedai kat melaka yang mampu bagi harga elok..semua harga tikam jantung punye.kalo aku salah tolong betulkan.bagi aku better beli online atau terus shoot KL.lagi banyak pilihan dan murah.

aku pernah pi kedai aksesori dekat Melaka Sentral untuk repair helmet membe aku...memang mahal.last2 aku bawak helmet membe aku wat kat penang. Jaket Mesh IZ2 pulak kat MP dekat 400MYR.padahal kalo ko rajin shoot pi KL, dapat dalam 250MYR.Helmet SGV yang murah tu pon kat MLK aku dapat RM85 lepas nego.tekanan aku.hahahaha

btw,ikut sukalah...ni cume pendapat aku.

keluluk:
aku biasenyer kalu tuka minyak itam tu kat melaka raya je...keadai ape aku pon lupa...kalu cam tuka tayar ke...aku g kat ban nih kat durian daun...semalam br tukar tyr michelin 110/80...harga rm 150.00...ok ke tu...w/pun aku beli moto kat ban zen...sebelah ban nih...tapi aku lebih suka cari brg kat situ...kat ban zen tu aku ade penglaman ngeri mase beli moto kat situ...dan x akan pegi kat situ lg...cam @$T^&@......

kalu kat sg udang tu mmg aku tengok brg dia ok...harga pon ok la dari kat bandar melaka ni...tapi jauh tu nak g sane...

setakat ni kat ctu je la aku pegi...sbb aku ade serbei harga tayar kat kedai2 area cni...aku tengok ban nih ni lg murah...tp kedai kat bukit piatu tu aku blom pegi...x tau pon sebenatrnye blakang tu ade kedai moto...

p/s : bagus ade thread ni...senang nak wat rujukan...kalu silap p kedai mmg kena cekik le...

norazmi:
thanks all...
memang harga barang2 kat melaka macam helmet,jaket dan lain2 mahal...kadang2 aku pun turut sama tension...huhu..

kat kl memang murah dan pelbagai pilihan yang menarik...ramai rider suka shopping kat kl...
kepada fadhil,boleh tak bagi 1 @ 2 tempat kat kl yang kau rekomen untuk pergi...mane la tau kan aku tiba2 je shoot kl..
kat MP dgn melaka central tu memang mahal beb..
taman seri bayu kat alor gajah ea...boleh gak try pergi...thanks bro...

thanks keluluk...hahahahaha...
harga tayar 110/80 michelin rm150..ok la tu...harga yang ok...kedai lain kadang2 aku tanya pernah sampai rm180...harga yang biase aku jumpa rm160
tahniah kepada anda sebab tukar tayar baru.. :D :D :D :D
kat bukit piatu memang ade kedai motor 2...tadi aku pergi kat sana,saje je tanya2..
kat kedai 2 ade promote minyak hitam... MOTUL yang full-sintetik 10W/50..harga rm 45..
macam2 lagi minyak hitam ade kat situ..harga pun ok...


======================================================================
KEDAI AKSESORI DAN ALAT GANTI MOTOR 2020
lokasi di semabok sebelum flyover...di deretan kedai2 bangunan kat semabok tu..
jgn la pergi kedai ni kalau nak mencari barang2 fz..memang la takde...
ejos die gantung2..nak dekat 1o ejos..tapi sume untuk 135lc punya...tension beb...

fadhil:
kalau area KL ni tanya geng sentral,mereka lebih arif dan mengetahui.

tapi kalo ikut pengalaman aku..pi la kat area sentul.mmg banyak pilihan sebab kedai berderet2 bagaikan itik pulang petang.tapi setakat ni aku suke dan berminat singgah di Pertama Complex untuk cuci mata dan tgk barang dan Campbell.kedua-dua Mall ni lokasi agak berdekatan.tapi make sure parking ditempat yang betul..kalo tak kena saman macam aku.haha.kalo yang berbadan besar tuh,aku suggest cari la jaket iz2 kat iz2 distributor,Campbell..tp harga agak mahal.tapi puas hati loh.bagi aku lg puas hati kalo beli jaket ori sesuatu brand walaupun brand tu murah berbanding aku beli jacket celup tapi made in china.bukan tak bagus yang imitation ni..tapi aku jenis badan besar dan ganas cara memakai jaket.kah kah kah.

glove besar pon ada.riding boot aku tgk kat estsleather,pertama complex macam menarik dan mempunyai size yang gabak untuk aku.aku pon beli jacket kat sini.leather jacket sebab aku tader duit nak beli jacket IZ2.haha....


eh,cube ko list down kan senarai harga tayar kat melaka beserta size.aku ni tataw sangat harga barang kat sane sbb dalam pale otak aku dah set yang ......

"MELAKA NI HARGA JAHAT2"...kah kah kah

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page