Yamaha FZ150i Enthusiasts Forum
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Anda ingin menjadi BOSS pada FZ anda. Sila layari http://tuneboss.co untuk keterangan lanjut. Teknologi yang motor besar pun takde tapi ada utk FZ, hebat betui anak tempatan muka ada senyuuummm
 
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Baju Hujan  (Read 20252 times)
SurFer
I'm Neo
Administrator
Mega Hero
*
Posts: 1308



WWW
« on: April 08, 2009, 11:30:42 PM »

Baju Hujan Arai Helmet Racing Specialist



Harga RM2xx
Jacket dan Seluar berserta Beg

Pro:
- Baju hujan yg bagus
- Cepat kering kerana ada lapisan seperti daun keladi (air tak melekat, kurang melekat)
- Dulu pakai Givi nak kering memang lama, yg ni cepat tak le melelih nak masuk opis
- Boleh pakai utk hari2 tak hujan mcm saya pakai tiap2 hari
- 3 poket, tepi 2, di dada 1
- Seluar panjang sesuai utk yg tinggi 5 kaki lebih

Con:
-  Check workmanship kalu nak beli sebab saya punya ada terlipat sikit di bahagian zip
-  Air masuk di celah kangkang ( bukan terkencing aaaa  ) tapi tak banyak

Logged
karat
Jr. Member
**
Posts: 88


« Reply #1 on: April 09, 2009, 04:26:45 PM »

Baju Hujan Givi (siri tak ingat)

Harga RM80
Jacket dan Seluar beserta beg

Pro:
- baju power rut...jangan menghampakan
- pakai 2 tahun baru dia mereput,tu pun sebab tak dijaga.sekrang dah tukar baru

Con(tra)-
- selalu bila pakai baju hujan sahaja (tanpa jaket didalam), air hujan akan masuk melalui tangan saya, sebab sya kurus, jadi bahagian tangan longgar ckit.tu air lepas masuk
- lambat nak kering lorrrr......
- kalau tak jemur sampai kering, terus masuk je dalam beg, akan memberikan bau kurang menyenangkan

saya pakai sekali dengan kasut ujan givi
Pro-
- melindungi kasut anda
- rasa yakin bile redah air
- hanya 5% air sahaja masuk, tak rasa sangat pun

Con
- zip dah jahanam....sebab selalu guna
- tak bleh lipat2..tapak dia keras, jadi agak makan space kalau pakai tank bag.lebih2 lagi kalau tank bag kecil macam saya punya (IZ2 190)
Logged
Hafiizd
Hero Member
*****
Posts: 540

-0194462564- -Kedah to Penang- -PHU642-


« Reply #2 on: April 15, 2009, 09:09:12 AM »

Baju Hujan Givi (siri tak ingat)

Harga RM80
Jacket dan Seluar beserta beg

Pro:
- baju power rut...jangan menghampakan
- pakai 2 tahun baru dia mereput,tu pun sebab tak dijaga.sekrang dah tukar baru

Con(tra)-
- selalu bila pakai baju hujan sahaja (tanpa jaket didalam), air hujan akan masuk melalui tangan saya, sebab sya kurus, jadi bahagian tangan longgar ckit.tu air lepas masuk
- lambat nak kering lorrrr......
- kalau tak jemur sampai kering, terus masuk je dalam beg, akan memberikan bau kurang menyenangkan

saya pakai sekali dengan kasut ujan givi
Pro-
- melindungi kasut anda
- rasa yakin bile redah air
- hanya 5% air sahaja masuk, tak rasa sangat pun

Con
- zip dah jahanam....sebab selalu guna
- tak bleh lipat2..tapak dia keras, jadi agak makan space kalau pakai tank bag.lebih2 lagi kalau tank bag kecil macam saya punya (IZ2 190)

kalau bawa laju 100kmj ke atas, bahagian kaki seluar akan mula koyak, sikit2 lama2 terus takde lapisan plastik kat dalam..

strap melekat kat bahagian dalam baju hujan ni, mesh kat dalam tu jadi bulu-bulu tak cantik dah..tapi tiada masalah..
Logged

narutokun
Novice Newbie
*
Posts: 46



« Reply #3 on: May 18, 2009, 10:04:53 PM »

aku pakai yg yamaha nyer...
so far ok la...
harge 60..
Logged
Mc Henry
Sr. Member
****
Posts: 290



« Reply #4 on: May 28, 2009, 01:18:58 PM »

Aku pakai yg biasa2 je. beli kat Mydin, harge RM45. Alaaa..beli kat Mydin jelah.Hehe
Logged
pak_tam
Ride For Fun
Mega Hero
******
Posts: 1594



« Reply #5 on: May 28, 2009, 01:37:02 PM »

pak tam guna yg GIVI dan Rev Rider.. alhamdulillah 80-90% kering... nak 100% pakai jaket kat dlm...
Logged

PHQ 7842 - 019 480 99 21
pkgmuda@gmail.com
syari_yus@yahoo.com
,
lolok_gila (ayap)
Sr. Member
****
Posts: 448


019-3665052


« Reply #6 on: May 28, 2009, 05:19:30 PM »

saya guna racing boy punya...
cepat kering, xde hal. ari2 bawa. time hujan je pakai. kadang2 x lipat pun. main masuk je dalam beg. tapi amat la besau bajunye bila di tiup angin. bag laptop pun leh sarung skali pakai pasal memang besar. nanti nampak la hunchback of the notre dame.
Logged

apekah?
narutokun
Novice Newbie
*
Posts: 46



« Reply #7 on: June 02, 2009, 12:01:49 PM »

biasenye bj ujan ni kalu ujan lebat mesti dia tembus gak...
terutama kat celah seluar tu...
mcm ner nk cover bg air x tembus dekat tempat2 jahitan tu ek...
ada org kate satu dgn lilin....
tp aku dah try x leh gak...

so far bg ujan YAHAMA yg aku pakai tu ok.x tembus lagi ujan walaupun ujan lebat...
sbb bahagian zip tu ada cover zip...
cume aku kecewa sikit dgn seluar dia....
heheh...
... ???
Logged
tajul_akb
Guest
« Reply #8 on: June 02, 2009, 07:02:55 PM »

biasenye bj ujan ni kalu ujan lebat mesti dia tembus gak...
terutama kat celah seluar tu...
mcm ner nk cover bg air x tembus dekat tempat2 jahitan tu ek...
ada org kate satu dgn lilin....
tp aku dah try x leh gak...

so far bg ujan YAHAMA yg aku pakai tu ok.x tembus lagi ujan walaupun ujan lebat...
sbb bahagian zip tu ada cover zip...
cume aku kecewa sikit dgn seluar dia....
heheh...
... ???

kalau tgk baju hujan yg mahal kat bhgian jahitan diorang ada letak lining/lilin utk hanlang air masuk..so far aku redah hujanlebat dgn baju hujan givi TA19 tak pernah basah la..

tgk jenis baju hujan jugak..
Logged
harbour_master
Sr. Member
****
Posts: 332


« Reply #9 on: June 03, 2009, 02:02:00 PM »

aku pakai baju hujan agv ajer.rm202.50 ajer.ni pic dia.hujan lebat tak pernah tembus pun.tebal giler baju hujan ni.beli baju hujan ni dapat beg sekali.beg dia pun kalis air.tu yang best.





Logged

smart n macho
fadhil
Hero Member
*****
Posts: 869


0123554911


« Reply #10 on: July 24, 2009, 11:03:29 AM »

aku gune baju ujan polis.tebal,xde tembus air,kaler pon striking.
hanhye org buta je yg akan langgar aku tyme aku pakai baju ujan ni.ahahah
Logged

۞ ONE HEART ♠ ONE SOUL ۞
raff
Sr. Member
****
Posts: 393

quitting


« Reply #11 on: July 24, 2009, 10:47:04 PM »



aku punya model macam ni.. beli kat yulite sentul kot rm90 pada masa dia baru2 kuar..
lasak baju ni tapi agak panas.. kurang selesa la kalau layer dgn jeket kat dalam..
penah guna masa hujan batu balik dari penang.. tarak apa2 basah di dalam..
aku bagi 4.4/5 skor..
Logged

im done with fz..
fadhil
Hero Member
*****
Posts: 869


0123554911


« Reply #12 on: July 25, 2009, 11:06:52 AM »

Baju ujan polis

aku dpt sebab sebelum bapak aku pencen,bapak aku amek 1 set baru.syok.lembut je rase bile pakai...bg aku better r dr givi yg org slalu pakai.
« Last Edit: September 19, 2009, 10:08:52 PM by Surfer » Logged
Shin-YAZ Nakano
Mega Hero
******
Posts: 1564


JLG 8400 JJC 8400 0177237523


WWW
« Reply #13 on: September 19, 2009, 01:14:44 PM »




Ak da try performance rainsuit ni ketika blk raya semalam..
Hujan y sgt lebat dr tol dr senawang-pekan rembau..
Baju & seluar kt dlm xbasah pn.. ;D ;D ;D
Logged

Hafiizd
Hero Member
*****
Posts: 540

-0194462564- -Kedah to Penang- -PHU642-


« Reply #14 on: September 28, 2009, 10:48:00 AM »

Ak da try performance rainsuit ni ketika blk raya semalam..
Hujan y sgt lebat dr tol dr senawang-pekan rembau..
Baju & seluar kt dlm xbasah pn.. ;D ;D ;D

aku pun dah beli baju hujan ogk ni.. harga dalam rm200 (kalau boleh pi singapore lagi murah)... hujan memang tak masuk air, kecuali kalau korang tak reti nak pakai.. grind
Logged
mr.syahism
Jr. Member
**
Posts: 85


dok reti buh gambo


« Reply #15 on: December 06, 2010, 06:12:05 PM »



aku punya model macam ni.. beli kat yulite sentul kot rm90 pada masa dia baru2 kuar..
lasak baju ni tapi agak panas.. kurang selesa la kalau layer dgn jeket kat dalam..
penah guna masa hujan batu balik dari penang.. tarak apa2 basah di dalam..
aku bagi 4.4/5 skor..


Sama doh ni..baru 1minggu beli..3kali redah hujan lebat + kena simbah dek lori n kereta... tak basah walaupun sikit baju aku kat dalam... (aku bg 9/10) 1 lagi tak bg sebab xder poket...harga RM85
Logged
TunerMan
Jr. Member
**
Posts: 54



« Reply #16 on: December 10, 2010, 05:55:24 PM »

kalo pakai baju hujan malaysia tensen tang kaki jer.. semua nyer singkat Tak Moh

kot ader pun semua melebar jer bukan memanjang. nak pulak pakai RB nyer baju hujan saiz 2XL


oh ya.. hamba tinggi 6 kaki :P
« Last Edit: December 10, 2010, 06:00:29 PM by TunerMan » Logged
mr.syahism
Jr. Member
**
Posts: 85


dok reti buh gambo


« Reply #17 on: December 11, 2010, 04:11:11 PM »

kalo pakai baju hujan malaysia tensen tang kaki jer.. semua nyer singkat Tak Moh

kot ader pun semua melebar jer bukan memanjang. nak pulak pakai RB nyer baju hujan saiz 2XL


oh ya.. hamba tinggi 6 kaki :P

Tinggi benor tu.. aku takat 5'7" jer... saiz XL.. sudah memadai, seluar yg baru ni lagi labuh dari yg model lama GiVi
Logged
norick
Jr. Member
**
Posts: 80



WWW
« Reply #18 on: March 05, 2011, 12:34:38 AM »

aku mcm teringin je nak beli kasut ujan tuh...tapi kang lom sempat pasang kasut ujan tu, air da bertakung dlm kasut dan boleh bela ikan..
Logged

www.projektnadia.com
1st single - INGIN
2nd single - TAKHTA PERMAISURI
comel
Sr. Member
****
Posts: 482

0132794294


WWW
« Reply #19 on: March 17, 2011, 07:41:10 AM »



Ak da try performance rainsuit ni ketika blk raya semalam..
Hujan y sgt lebat dr tol dr senawang-pekan rembau..
Baju & seluar kt dlm xbasah pn.. ;D ;D ;D


Harganya?
apordabel ke x?
Logged

komrad
Newbie
*
Posts: 3



« Reply #20 on: April 26, 2012, 02:07:25 PM »

Assalamualaikum wbt,

selama aku bawak moto, dah 8 kali beli baju givi, pakai x smpai 2 tahun, dah reput.. skrg duk usha2 mane baju ujan yang paling ok.

Logged
ghostblind
Mega Hero
******
Posts: 3200

(-F) was here


WWW
« Reply #21 on: May 28, 2012, 03:29:57 PM »

Assalamualaikum wbt,

selama aku bawak moto, dah 8 kali beli baju givi, pakai x smpai 2 tahun, dah reput.. skrg duk usha2 mane baju ujan yang paling ok.



mesti kegunaan harian ni.. aku dah masuk 3 tahun tak reput, pasal pakai waktu hujan, bila kering pack masuk dalam beg.. hehehe
Logged


My Hand Rig
Nokia N70 | Sony Ericsson W580i | Nokia 5800 XpressMusic | Nokia N97 | HTC Desire HD
shazam86
Sr. Member
****
Posts: 290


"we are brothers"


« Reply #22 on: June 20, 2012, 08:16:06 AM »

aku pakai baju hujan yang jabatan bg je...hehehehe
Logged
omarba
Newbie
*
Posts: 10


« Reply #23 on: August 07, 2012, 12:47:02 PM »

biasenye bj ujan ni kalu ujan lebat mesti dia tembus gak...
terutama kat celah seluar tu...
mcm ner nk cover bg air x tembus dekat tempat2 jahitan tu ek...
ada org kate satu dgn lilin....
tp aku dah try x leh gak...

so far bg ujan YAHAMA yg aku pakai tu ok.x tembus lagi ujan walaupun ujan lebat...
sbb bahagian zip tu ada cover zip...
cume aku kecewa sikit dgn seluar dia....
heheh...
... ???

Klu celah jahitan tu korang try la silikon. kene beli silikon yg mahal kot.
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  








Powered by MySQL Powered by PHP Metallic Abyss Theme by SMFers
Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!