Yamaha FZ150i Enthusiasts Forum
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Pelekat Rasmi Forum, sila buat tempahan di

http://myenthusiasts.org/fz150i/index.php/topic,22385.0.html

Logo Forum
 
Pages: [1] 2 3 ... 11
  Print  
Author Topic: Bela Binatang (kucing, ikan, beruk, kambing, lintah, ayam belanda, lipas,DLL  (Read 24199 times)
Hafiizd
Hero Member
*****
Posts: 540

-0194462564- -Kedah to Penang- -PHU642-


« on: July 29, 2008, 09:34:40 AM »

aku minat gak bela binatang2 ni..sekarang dok bela ikan kapi, syo ikan ni, suka beranak, kejap2 tengok penuh tempayan dah,..boleh jual sekor 50sen...untung2...

kat umah pakcik aku kat gebeng ada bela binatang banyak, serupa zoo pun ada rumah dia tu..aku dok ngan dia dulu pening kepala nak jaga binatang semua tu..ni aku listkan

berok betina 1 (sofia)
berok jantan 1 (jimi-dah mati)
ayam belanda 2 ekor
ayam kampung 5 ekor
ayam israel 5 ekor
itek telor 25 ekor
kucing +-9 ekor
ikan patin 2ekor
keli +- 20ekor
talapia +-150ekor (beli anak 200 ekor kot,campur tolak yang mati)
merpati 2 ekor
puyoh +-20ekor
udang banyak gak(habuan mancing)

ntah apa binatang lagi ntah pakcik aku ni bela...
Logged

ianual
The Fanz of Fazer .................
Sr. Member
****
Posts: 304


My Mobile 0126523809


« Reply #1 on: July 29, 2008, 10:34:04 AM »

pergh ... itu bukan Zoo lagi dah ...
itu Mini-Farm....
itulah yg syiok dok kampung ......(kampung original .. bukan kampung bandar) ...
masa dok kampung aku & ayah aku bela/ternak ayam sabung (aku still ingat and tau lagi nak tilik kaki ayam and ciri2 ayam sabung baik) .... m
masa bela ayamh tuh yg paling best ... sekor anak jantan muda leh jual RM300 sekor ... perghh .. loaded aku masa tuh .... tapi kita org tak menyabungkan ayamh tuh ... cuma biakkan .. and training jek ...
yg paling best .. ayam aku nama Rinting-mas yg dibeli oleh kawan ayah aku .. menang besar  dlm sabung ayam (buat kat Kg org cina) .... dia dpt dlm 5K hadiang .. and pastu dia jual ayam tu kat sorang cina (ipoh) rm 5K lagi .. perghh ... dia beli cuma rm 300 jek dari aku .. pastu .. dia beli anak sabung lain  2 ekor lagi (same breed) ...tapi kali nie dia kasi 500 seekor ....pergh masa tuh .. duit masuk mencurah2 jual ayamh sabung jek ...
pastu bila aku masuk U ... takder sapa nak tolong ayah aku jaga ayam2 lagi .. then kira org stop ....


lepas abis belajar ....
aku pernah cuba bela ikan FlowerHorn ... masa mula2 nak naik .. pergh ....
dpt induk kawan cina aku kasi .... ppastu bertelur .. beratus2 ... habis satu bilik aku khaskan ....and sekor anak besar duit 50sen aku jual RM 30 sekor (kira paling murah .. org lain jual RM50sekor) ...dapat 2 kali "menuai"
untung gak lah dlm Rm1K dekat2 (lepas tolak cost beli tank makan etc).

pastu bila dah banyak sangat ikan nie dlm market .. aku lepas kan induk and baka2 yg ada ke tasik kat sri gombak tuh .. ekke muka ada senyuuummm)

then aku layan plak Ikan pelaga aka.betta splendens ... buat lawan ....tapi aku tak melagakan lah .. aku beli induk masa pi thailand/kelantan ... biak2 .. jual ..sekor RM5 jek .. tak untung sangat ....

now aku dah tak bela apa2 dah .. bela anak bini jek lah ....


now tengah tunggu anak2 besar siket .. niat nak bela kucing bengal .. tapi harga yg betul2 bengal sekor dglm 5K woooo ... manyak mahal .....

kalo ada modal .. nak gak beli tanah .. bela Rusa ...... perghhh .. masyukkkk .. sekilo daging rusa Rm 60 wooooo

itulah pengalaman aku .... membela haiwan ...


Logged

========================
++++++++++++++++++++++++
+        The Fanz of Fazer        +
++++++++++++++++++++++++
========================
^Frenchy^
Administrator
Ultra Hero
*
Posts: 5263


019 - 572 4848


WWW
« Reply #2 on: July 29, 2008, 11:26:16 AM »

pastu bila dah banyak sangat ikan nie dlm market .. aku lepas kan induk and baka2 yg ada ke tasik kat sri gombak tuh .. ekke muka ada senyuuummm)


nak tegur skit... melepaskan binatang ke tempat awam adalah tindakkan yg salah bro. contoh... kita bela ikan haruan/toman. bila dah bertelur dan byk anak kita lepaskan kat sungai/tasik... bila spesis pemangsa ni lebih byk dari mangsa ianya akan menjadi celaru. sama gak lepaskan arnab kat tepi utan... umpama memanggil pemangsa hampir ngan kita. belum kira lagi ikan arapaima lagi yg bleh besar menjadi dinasour! ada gak org bwk masuk m'sia ikan pirana... dah tahu ikan ni bahaya dan cepat membiak! kadang2 aku pikir... manusia adalah mahluk perosak paling teruk dari binatang erk? cuma pandangan aku jer ni...  ;D
Logged

Straight line speed is overrated. The corners is where the fun is. Anybody can ride the straight line.

Hafiizd
Hero Member
*****
Posts: 540

-0194462564- -Kedah to Penang- -PHU642-


« Reply #3 on: July 29, 2008, 12:07:17 PM »

ehhee...so jgn la dok buang ikan tu, kita siang, makan ja sendiri, takpun buat kenduri kat kucing..hehehe ;D ;D...tapi rugi la ko lepas ikan tu kat tasik tu, rasanya lebih elok kalau hang pi tanya kedai ikan hiasan kot2 diorang mau, kira murah2 dah la..takpun ko buka kedai tepi jalan, pasar malam ka, uptown ka, jual sendiri...untung2...tapi tu kalau sebelum hang lepaskan kat tasik tu la..ni dah lepas, cakap pun tak guna..ekkkeke
Logged
ianual
The Fanz of Fazer .................
Sr. Member
****
Posts: 304


My Mobile 0126523809


« Reply #4 on: July 29, 2008, 12:17:25 PM »

betul tu .. bro .... boleh bagi kesan pada populations/eco-system ....

tapi tak kan nak goreng plak ikan tuh ..... and biarkan mati .....tak sampai hati .... bagi org ..pun dah ... nei balance2 yg org dah taknak tu yg aku lepaskan dlm tasik tuh ....

dlm tasik to aku notice .. ada lah ikan talapia and ikan kecil lain ......
Logged
^Frenchy^
Administrator
Ultra Hero
*
Posts: 5263


019 - 572 4848


WWW
« Reply #5 on: July 29, 2008, 03:11:03 PM »

bagi jer kengkawan cam aku ni...  .
Logged
Hafiizd
Hero Member
*****
Posts: 540

-0194462564- -Kedah to Penang- -PHU642-


« Reply #6 on: July 29, 2008, 03:37:16 PM »

brtol jugak tu, aku minat gak ikan ikan ni...
Logged
ianual
The Fanz of Fazer .................
Sr. Member
****
Posts: 304


My Mobile 0126523809


« Reply #7 on: July 29, 2008, 04:07:03 PM »

bagi jer kengkawan cam aku ni...  .

itu last 5 years lah ..... masa tu lom kenal ko lagi ....

now dah kenal lerrr ........

tapi kalo nak "haiwan" ternakan aku yg lain aku kasi free jek .. tapi bawa trap sendiri .....
dah 2 hari berturut ... 2 ekor dah jadi mansaga .... mangsa racun gue ... kekek .. meleper ia tengah jln ....

nama dia cik si-ti..... kuss
Logged
busk3rz
Mega Hero
******
Posts: 2308


Memory remains


« Reply #8 on: July 29, 2008, 10:19:43 PM »

Ikan

kecil≤an: Akuarium saiz kecil.
ternak pelbagai ikan yg colourful; yg kecil≤.
Sumbat sumer smp 1 time tuh ada yg kojol. hehe.. budak lg ms tuu.. pe tau~
bela ikan pelaga, men laga≤.. byk champion gakz..

Labah≤

G tangkap di semak di lombong, bela lam chasing kaset.
berjaya bela smp setengah tahun. then, buhsan.

Hamster
2 ekor. 2-2 betina tgh bunting.
Beranak 16 ekor (8-8) - disahkan memakan anak≤. walaupun di beri mknn. meroyan agaknya.
Mati sbb x reti jaga. Byk kali terlepas lam umah. serba mencabar life ia. huhu..
walau terlepas, kucin ku yg x reti menjadi PEMANGSA ulung x peduli akan hamster yg berkeliaran itu.


telah membela kucin, kire pioneer di kaw umah ku utk ternak secara komersial tertutup(perhh ayat xmau kalah):

-Apai(disahkan mati-12 tahun; Sakit tua + dibelasah TKO'; baka maincoon-mcm tupai; Lokasi: dlm umah; Otai kawasan perumahan busk3rz; tetiap mlm g nightclub. pepagi subuh, bg salam nk masuk- leceh kna gi sambut ia lak). Menjadi kegilaan jiran tetangga. Setalah ujud Apai, jiran tetangga mula menceburi bidang ternak kucing. Maka sehingga kini, org yg x miliki kucing adalah mustahil di kawasan perumahan ni.
-Adik(disahkan mati-2 tahun; termkn racun; lokasi: dpn tangga umah)
-Janet(Telah dihantar ke pusat kebajikan haiwan-ampang; pernah dikidnapped. Ditemuai kembali oleh detektif busk3rz. Kaedah serbuan umah suspek sukses.)
-Awin(Salah sekor dr anak Janet- Setelah beranak, dihantar ke pusat kebajikan haiwan-ampang)
-JJ(disahkan mati-2 stgh tahun;Lokasi:di tangga umah dilanggar motosikal depan rumah;tempat lahir: Jaya Jusco- dinamakan JJ; kucin paling≥ bijak & menurut kata; putih seluruh bdn & bermata biru; ekor kontot ;D )
-Itam(Disahkan mati-< 1 tahun; dilanggar motokar; Lokasi: depan umah)
-Ogy(Disahkan mati-1 tahun; termakan racun;Lokasi:longkang depan umah; anak Awin; alami sakit tulang belakang- bongkok)
-Kuning(Disahkan mati->1 tahun; dipercayai dipukul orang; Lokasi: Depan umah; anak Awin; berwajah pelik cam clown cket≤  grind)
-Ebab(Disahkan mati-.<5 bulan;penyakit cacing;Lokasi:Dalam umah; baka persian)
-Elly(Currently-2 tahun; baka maincoon; PENDIAM- jenuh ngajo berckp dak reti≤. Seminggu lum tentu dpt dgr ia 'mengiow'.. huh)
-BB(Currently-6 bulan; mixed siam-persian; berbulan ngajo 'membuang' di toilet, x reti≤. cam yg len senang je- tetiap ari kna serbis lantai umah; x reti dok diam- contra ngan Elly- selalu buli Elly)

Sumer kucin≤ yg mati kebanyakannya mati di depan/dalam umah. b4 mati, wlupun nazak kucin≤ di atas akan tetap ke pangkuan then??? MATI depan mata. waduh... babak sedey  :'( :'(

'Wahai manusia, sedangkan haiwan pun sayangkan penjaganya, inikan manusia yg berakal. Sayangilah apa yg anda miliki'

 8) 8)
Logged


Hidup biar berilmu, mati jangan berhantu
Hurry up! WTS Garmin GPS for RM700.
http://myenthusiasts.org/fz150i/index.php/topic,2507.0.html
raff
Sr. Member
****
Posts: 393

quitting


« Reply #9 on: July 29, 2008, 11:40:41 PM »

aishhh.. aku pulak..

antara menatang yg pnh aku bela masa kecik2 dlu

berudu, katak, belalang kunyit
ikan bandaraya, ikan laga, ikan talapia
labah2 besar, kucing,anak ayam suntik(masa kecik kaler biru),
burung merpati, pipit, merbah, tiung, serindik,kura2

hampir suma hhaiwan ni aku tangkap sndiri dgn member2 yg asyik ponteng skola rendah.. haha

dats all..
Logged

im done with fz..
Hafiizd
Hero Member
*****
Posts: 540

-0194462564- -Kedah to Penang- -PHU642-


« Reply #10 on: July 30, 2008, 09:06:28 AM »

dasat la pengalaman korang bela2 binatang ni..dalam banyak2 binatang aku dok bela, paling suka bela anak berok.diulang, anak berok bukannya monyet, monyet ekor panjang, berok ni yang orang ajar naik pokok kelapa tu....anak berok ni manja, macam bela budak kecik la pulak, nak pelok ja sepanjang masa...ramai gak tanya tak busuk ka, kalau tak mandi busuk la, orang pon kalau tak mandi sehari , boleh tahan bau dia, kena pulak jenis tak pakai deodoran tu..mandi sehari sekali @ dua kali pagi petang...memang best la kenangan aku ngan berok tu, bawak naik moto duduk atas bahu, kalau naik kereta takleh pasang aircond, satgi dia penin, makan nasik kuah kari..
Logged
ianual
The Fanz of Fazer .................
Sr. Member
****
Posts: 304


My Mobile 0126523809


« Reply #11 on: July 30, 2008, 09:15:33 AM »

Busk,
hemm .. ko ada lobang leh dptkan aku kucing Bengal ....??????
or american or british Shorthair
Logged
ianual
The Fanz of Fazer .................
Sr. Member
****
Posts: 304


My Mobile 0126523809


« Reply #12 on: July 30, 2008, 09:17:07 AM »

anak berok .. berok = ekor pendek kan ....
monyet = ekor panjang kan badan kecik siket dari berok.
berok badan siket kecik daripada baboon.

betul ker ?
Logged
^Frenchy^
Administrator
Ultra Hero
*
Posts: 5263


019 - 572 4848


WWW
« Reply #13 on: July 30, 2008, 09:18:43 AM »

btul... kebanyakkan kucing yg da nazak akan cuba balik ke tuan dia. mintak dikebumikan secara elok... racun dan manusia (termasuk kecuaian manusia) antara punca kematian kucing... yg lain lain cuma bergaduh sesama sendri atau di makan binatang lain (termasuk dimakan manusia gak!!!). history aku ngan kucing amat panjang dan kebanyakkannya di akhiri ngan kisah sedih. aku dah malas nak bela... cuma aku rajin bagi makan kucing liar. umah aku dah jadi hospital bersalin kucing. kalu korang dtg umah aku... suma kucing yg ada kat umah tu bukan kucing aku. kucing terbiar secara semulajadi mahupun terbiar oleh tuannya. smlm ada lagi kucing bersalin kat umah aku... kaler full black. 2 jantan 1 betina. berminat? dtg umah! mak dia garang yg amat... ;D
Logged
Hafiizd
Hero Member
*****
Posts: 540

-0194462564- -Kedah to Penang- -PHU642-


« Reply #14 on: July 30, 2008, 12:55:03 PM »

mak aku tak suka kucing kaler itam..nampak jahat..sama la kalau moto fz kaler itam, nampak ganas, merah nampak cun dan garang, hijau sedap mata memandang..sebab tu moto aku kaler ijau...

ya betol, berok eko pendek, berok dia kurang bodoh skit dari orang utan..kira no dua la..orang utan dok no satu ranking bijak, berok 2nd, babun, monyet dll....

aku suka gak bagi kucing liar makan, tapi liar yang amat la, aku buang ikan suruh dia makan, dia lari sapa suruh..ada jugak yang orang antar mai letak depan rumah, kucing tu tengok rumah aku ada kucing, terus dia lepak kat umah aku, kadang2 dah banyak sangat aku la bertugas membuang kucing2 ni kat pasar..mak aku sampai bising2 aku dok bagi kucing liar ni makan, takot dia lepak kat umah, so,sebab takmau mengecikkan hati mak aku, aku pon buang la setengah...kesian betol la buang2 kucing ni..
Logged
^Frenchy^
Administrator
Ultra Hero
*
Posts: 5263


019 - 572 4848


WWW
« Reply #15 on: July 30, 2008, 01:01:50 PM »

ingat... rumah tertentu jer kucing akan beranak. tak suma rumah... lagi2 kucing full black ni. depa ni pelik skit peelnya... kebanykkan tak manja la. . aku tak sanggup bela kucing dah... sedih yg amat! :'(
Logged
busk3rz
Mega Hero
******
Posts: 2308


Memory remains


« Reply #16 on: July 30, 2008, 04:06:34 PM »

Busk,
hemm .. ko ada lobang leh dptkan aku kucing Bengal ....??????
or american or british Shorthair
huhu... mano den nk cari lubang eaa.....  :muka ada senyuuummm
Logged
busk3rz
Mega Hero
******
Posts: 2308


Memory remains


« Reply #17 on: July 30, 2008, 04:08:12 PM »

tu larr... dah serik nk bela... tp x tahan gakz la bro frenchy.. tu yg still bela gakz tu.
puasa x smp 4-5 bulan.. gi sambar sekor dua kucin..huhu
Logged
^Frenchy^
Administrator
Ultra Hero
*
Posts: 5263


019 - 572 4848


WWW
« Reply #18 on: July 30, 2008, 04:13:37 PM »

bela cam aku la... bela tanpa belai. bagi makan jer... dulu siap mandi... sikat... bagi rumah... tukar kain... beli tempat berak... ubat kutu...

skang ni... bagi makan jer. kucing org/kucing liar. tamat.

nak tinggalkan umah lama2 pun hati senang...
Logged
busk3rz
Mega Hero
******
Posts: 2308


Memory remains


« Reply #19 on: July 30, 2008, 04:18:25 PM »

betui arr.... bro. huhu... susah ati je nk tgl umah..sbb ada penghuni yg ditinggalkan.
tetiap kali blk kg, angkut skali. perh..
Logged
Hafiizd
Hero Member
*****
Posts: 540

-0194462564- -Kedah to Penang- -PHU642-


« Reply #20 on: July 30, 2008, 04:34:28 PM »

BETOI JUGAK..BELA BINATANG BANYAK2 KAT RUMAH SUSAH AA MAU TINGGAL..NAK GI MANA2 TERPAKSA PESAN KAT JIRAN2 LA..KADANG2 NAIK SEGAN JUGAK..KANG TAK PESAN, BALIK2 TENGOK BINATANG SEMUA DAH TERBONGKANG MATI...
Logged
zhafir92
Mega Hero
******
Posts: 1303


« Reply #21 on: July 30, 2008, 08:35:43 PM »

cakap pasal binatang ni, tadi aku nampak anak kucing kena langgar kereta Lips Sealed
kesian aku tengok mak kucing  tu. macam terkejut, tengok je anak dia monyok
Logged
busk3rz
Mega Hero
******
Posts: 2308


Memory remains


« Reply #22 on: July 30, 2008, 11:47:18 PM »

zhafir92 seorg pemerhati yg hebat... hehe.. dpt trace ekspresi kucin tu
Logged
Hafiizd
Hero Member
*****
Posts: 540

-0194462564- -Kedah to Penang- -PHU642-


« Reply #23 on: July 31, 2008, 09:11:00 AM »

burung merpati kat umah aku mati sekor la..kena penyakit apa ntah...rugi la, baru dia nak buat anak, dah mati tak sempat aku nak makan sup merpati..ekekeke...
Logged
PeNdi
Guest
« Reply #24 on: July 31, 2008, 10:13:04 AM »

..dua ari lepas ada kucin liar bersalin bawah katil aku..comel..takpe bior dulu anak dia dah bukak mata nanti aku ubah dalam kotak..nak bagitau tu je.eh!takde ke sesape yang bela 'kutu' hehe
Logged
Pages: [1] 2 3 ... 11
  Print  
 
Jump to:  




Powered by MySQL Powered by PHP Metallic Abyss Theme by SMFers
Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!