Yamaha FZ150i Enthusiasts Forum
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Pelekat Rasmi Forum, sila buat tempahan di

http://myenthusiasts.org/fz150i/index.php/topic,22385.0.html

Logo Forum
 
Pages: [1] 2 3 ... 6
  Print  
Author Topic: pendapat fzian ttg kawasaki 150cc "super kips rr"  (Read 22664 times)
AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« on: September 17, 2009, 07:04:03 PM »

ingin dapat pandangan fzian sume..
dalam cadangan untuk bertukar kepada jentera 2 stroke ni..

ape kelebihan dan kekurangan jentera ini?
harga jual balik rendah atau tinggi?
penjagaannya mudah atau susah?

harap dapat pendapat yang terbaik dari fzian sume


info : motor ni yang jimat diantara 2 lejang lain..
« Last Edit: September 17, 2009, 10:58:02 PM by kuih siput (AmirBurn) » Logged

nik2121
Guest
« Reply #1 on: September 17, 2009, 09:08:00 PM »

consumption dgr crite agak jimat...
power valve dia pun susah nak rosak, asalkan selalu sesah  ;D
2t plak kalau standard mmg jimat...
dan leh maintan utk speed yg tinggi pada masa yg lama sbb liquid-cooled

erk... hang nak angkat satu ke? ;D
Logged
^Frenchy^
Administrator
Ultra Hero
*
Posts: 5263


019 - 572 4848


WWW
« Reply #2 on: September 17, 2009, 09:32:00 PM »

antara moto 2t paling power dan paling best... aku galak beli kalu minat. aku minat gak tapi dah tak layan 2t jadi aku tak minat ler...  ;D
Logged

Straight line speed is overrated. The corners is where the fun is. Anybody can ride the straight line.

RottieJohnAyenN
Mega Hero
******
Posts: 1459



« Reply #3 on: September 17, 2009, 09:55:05 PM »

Sepupu aku juga sepupu kepada syuk baru je angkat yang special edition tu 3 bulan lepas, nak pegi 170 selamber badak jer sambil taip sms pun boleh tanpa perlu meroket x tentu arah.....Ninja 250 pun takut ngan adik dier nie. Mencanak giler kata sepupu aku n 2T pun adalah yang terjimat dalam kelas dier. Tak yah susah2 ko nak modi2 bagi laju lagi, berani x berani jer ko nak full throttle. For rider yang mencari speed, aku pasti krr150 adalah pilihan terbaik n rege pun x sampai 10k.

p/s: X sabar nak gi raya umah sepupu aku tu, nak lenjan moto dier. Jom syuk kita test moto acop tu, aku nak tgk ko berani x full throtlle moto dier.... 8)
« Last Edit: September 17, 2009, 10:13:33 PM by RottieJohnAyenN » Logged

hery
Mega Hero
******
Posts: 1326

019-6189163 @ 017-6724548


« Reply #4 on: September 17, 2009, 10:08:31 PM »

moto ni ak hampir beli,tapi sebab nak rasa sedap 4 lejang jadi ak amek fz...agipun ak xminat bunyi preng2 ni...zaman 2t,asap kepol2 mmg da xde da... bkn mengata tau..tapi just ni pendapat ak tntang moto 2 lejang ni...200kmj  top speed tu... ninja 250 malu low kalah or setanding...hehe... senang citer cam rxz ngn fz...orang tengok ending,bukan leading dia...hehe...

my2sen... ;D ;D ;D ;D
Logged

lIl perkara hari ini....kenangan masa hadapan lIl
AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« Reply #5 on: September 17, 2009, 10:55:56 PM »

pendapat korang semua bernas dan aku tgk tak de yg mematahkan semangat aku ..hihi..
tgk la..kalau ade rezeki..ade la...

sebab 2 nak mintak pandangan fzian..mana tau ade pendapat yg berbeza.. muka ada senyuuummm
if dah pakai aku still nk join fzian jak! sayang! grind

aku dah pon join forum kips..
then ade yg cakap..if motor ni keluar kedai boleh terus dapat 200km/h or 210 :o
Logged
AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« Reply #6 on: September 17, 2009, 10:57:49 PM »

antara moto 2t paling power dan paling best... aku galak beli kalu minat. aku minat gak tapi dah tak layan 2t jadi aku tak minat ler...  ;D
if ade rezeki...aku nk beli yg 2nd..dah tau kat mane..cume tgu masa dan
Logged
RottieJohnAyenN
Mega Hero
******
Posts: 1459



« Reply #7 on: September 17, 2009, 11:15:20 PM »

Nasihat gua beli baru do, takut owner lama dah lenjan kaw2 punyer or eksiden ke haper kita x tau lain r lu betul2 kenal penyakit moto tu or owner dia sendiri. 9k jer ma..., if rasa xleh angkat lagi lek dlu tunggu awal tahun depan mesti rege drop punyer. X ke mana la bro moto tu. Kepuasan menjadi owner pertama tu lain. Bukan pe, moto second ni nasib ko baik ok r tp kalo x baik aduyaii...mmg rasa nak terajang jer moto tu. Moto tu dah la 2 stroke, fikir2 kan la bro....
Logged
AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« Reply #8 on: September 17, 2009, 11:32:10 PM »

niat di hati mmg mcm tu...
tp pa kan daya..
2nd je yg mampu... :-[
Logged
kdsayang
Mega Hero
******
Posts: 2260


ilusms km2ku


WWW
« Reply #9 on: September 18, 2009, 06:44:41 AM »

kalau 2stroke ini, harga jual balik mmg rendah. motor yg hang nak beli tuh, owner nak jual berapa? aku dulu mmg nak hangkat satu tapi memandangkan aku travel sehari dlm 140km, aku amek 4 stroke jer. lagi jimat minyak.
Logged



019-4 lapan zero 5 three lapan 9
Knowledge Is Power, Cash Is King
karat
Jr. Member
**
Posts: 88


« Reply #10 on: September 18, 2009, 09:38:52 AM »

moto ni bagus sangat.hampir beli tapi budget tak cukup.boleh maintain high speed 160-180 dalam keadaan motor standed kilang.member aku siap pasang box lagi.ok je bawak.asap tak la banyak sangat.aku selalu cucuk angin kips ni, tak le bau asap sangat.tapi motor memang laju weh.kawa 250 pun saing2 je..tak bleh lari..layann woo..harga la tak bleh tahan..baru hampir 10k
Logged
nik2121
Guest
« Reply #11 on: September 18, 2009, 10:36:10 AM »

tp ade porumer cakap 120 km/h fz = 140 superkips ni  ;D
Logged
nik2121
Guest
« Reply #12 on: September 18, 2009, 11:44:27 AM »

http://myenthusiasts.org/fz150i/index.php/topic,127.0.html

 ;D
Logged
AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« Reply #13 on: September 18, 2009, 12:32:34 PM »

thanx atas semua pandangan....sume akan sy teliti dgn betul... grind
tp owner yyg sebelum 2 pon agune pg mane2...dan meter je baru 030000km..09
Logged
AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« Reply #14 on: September 18, 2009, 12:49:36 PM »

ye ke...info ni mmg tak pernah dgr lagi...emmm..
tak mungkin naik bukit tak boleh bla..sebab hp die tinggi..so  mmg pickup la kan..salah betulkan.. :o
Logged
Ijat PT
Mega Hero
******
Posts: 1902

017-2609676


« Reply #15 on: September 18, 2009, 12:57:35 PM »

..aku denga superkips 'standet' ni kalo panjat bukit tak boleh belah..betui ke? sbb pernah naik kamerun dgn membe bawak superkips tapi dia tinggal belakang sbb dia kata moto dia takleh belah tapi jalan rata 170 keatas makan kacang je katanya..

betol tuh..time pg kameron sembang ngan kawa150..
dyer ckp fz ader advantage sebab mid-end rpm kite power..
range rpm 7-8 shj diperlukan utk pick-up
xyah nak pulas sampai 10k..

dyer ckp kips nie final rpm baru power..ader power valve ke?
Logged

IBike Shop.Click the picture :

Courier? Just bank in to my CIMB Bank account - IZZAT FITRI BIN KAMARUDIN 14260081221524
afiqorb123
Mega Hero
******
Posts: 1819


wrt 134


« Reply #16 on: September 18, 2009, 12:59:06 PM »

aku dah bawak ,
160 gear 3 slambe jee .
top aku dapat 190 .
bukit ok jer , moto abg aku standard gak .
naik genting ok jeee .
mmg best la moto nie .
keburukkan dia apa yang aku nmpk is moto nie kalau lame pakai nnt nmpk macam buruk .
ntah la maybe moto abg aku ja , sbb dia pon pernah xcident 2-3 kali .
aku pon pernah xcident tapi aku rasa moto aku cam lagi lawa dari moto dia
tapi xtau laaa .

ape2 pon 10k moto nie berbaloi setiap sen !
hahahaha
Logged

AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« Reply #17 on: September 18, 2009, 01:05:23 PM »

betol tuh..time pg kameron sembang ngan kawa150..
dyer ckp fz ader advantage sebab mid-end rpm kite power..
range rpm 7-8 shj diperlukan utk pick-up
xyah nak pulas sampai 10k..

dyer ckp kips nie final rpm baru power..ader power valve ke?


mmg betul tu ijat..sebab kips ni bermaksud : Kawasaki Integrated Power Valve System

dari forumer kips.
fungsi nyer ble rpm ko cecah 6500,valve akan bukak lbih byk n membenarkan minyak turun lg banyak..so ble valve da bukak,ko akan rasa mcm motor tarik ko kedepan,sbb 2 aku cakap,antara berani atau x berani je ko nak bwk cne motor.. Lips Sealed
Logged
Ijat PT
Mega Hero
******
Posts: 1902

017-2609676


« Reply #18 on: September 18, 2009, 01:15:09 PM »

keburukkan dia apa yang aku nmpk is moto nie kalau lame pakai nnt nmpk macam buruk..
ntah la maybe moto abg aku ja , sbb dia pon pernah xcident 2-3 kali .
aku pon pernah xcident tapi aku rasa moto aku cam lagi lawa dari moto dia

tapi xtau laaa .

hahahaha

hahaha..bole lak camtuh..
Logged
AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« Reply #19 on: September 18, 2009, 01:17:12 PM »

hahaha..bole lak camtuh..

hihi...tak basuh kot afiq!
back to topic
Logged
afiqorb123
Mega Hero
******
Posts: 1819


wrt 134


« Reply #20 on: September 18, 2009, 01:54:59 PM »

mmg betul tu ijat..sebab kips ni bermaksud : Kawasaki Integrated Power Valve System

dari forumer kips.
fungsi nyer ble rpm ko cecah 6500,valve akan bukak lbih byk n membenarkan minyak turun lg banyak..so ble valve da bukak,ko akan rasa mcm motor tarik ko kedepan,sbb 2 aku cakap,antara berani atau x berani je ko nak bwk cne motor.. Lips Sealed

bile valve bukak kan steam doooo
gile best .
macam roket dia pergi
lazaaaattttt
Logged
AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« Reply #21 on: September 18, 2009, 02:34:24 PM »

ni yang aku tak sbar..
ijat ko tak suke 2stork ka..hihi
Logged
^Frenchy^
Administrator
Ultra Hero
*
Posts: 5263


019 - 572 4848


WWW
« Reply #22 on: September 18, 2009, 02:46:01 PM »

moto 2 stroke kalu beli 2nd ngan kawan yg ko kenal... mungkin ok kot? tapi kalu beli ngan org yg ko tak kenal... alamat ler. kalu nasib baik dapat ler moto sodap... kalu tak dapat ler moto PV bermasalah. moto ada PV ni selalu ada masalah ngan 2t sumbat... PV jem dan kebanyakkannya berkaitan ngan 2t loh. kadang2 salur 2t pun bleh sumbat! aku pernah kena kat aprillia 125 jem kat hiway masa dapat top... mcm nak tercampak jer dari moto time tu. nasib baik sempat tarik clutch dan lori kat lorong 2 sempat brake... hehhhee. punca cuma salur 2t tu sumbat jer terbang dekat RM800! 2t plak bukan bleh suka2 nak campur2 dan aku rasa ni la punca sumbat kot? selain kotoran agaknya... ertikata lain, jaga 2t dan salurannya sekali. servis PV... senang jer nak buat tu. kalu rajin... selalu ler polish kepala piston. benda ni senang nak buat pasai 2 stroke tak ada valve. baru la bunyi sentiasa teng teng teng.... preeeeeeeeeeeeennnnggg!  grind
Logged
AmirBurn
Mega Hero
******
Posts: 1103

fz150i save


« Reply #23 on: September 18, 2009, 02:54:38 PM »

moto 2 stroke kalu beli 2nd ngan kawan yg ko kenal... mungkin ok kot? tapi kalu beli ngan org yg ko tak kenal... alamat ler. kalu nasib baik dapat ler moto sodap... kalu tak dapat ler moto PV bermasalah. moto ada PV ni selalu ada masalah ngan 2t sumbat... PV jem dan kebanyakkannya berkaitan ngan 2t loh. kadang2 salur 2t pun bleh sumbat! aku pernah kena kat aprillia 125 jem kat hiway masa dapat top... mcm nak tercampak jer dari moto time tu. nasib baik sempat tarik clutch dan lori kat lorong 2 sempat brake... hehhhee. punca cuma salur 2t tu sumbat jer terbang dekat RM800! 2t plak bukan bleh suka2 nak campur2 dan aku rasa ni la punca sumbat kot? selain kotoran agaknya... ertikata lain, jaga 2t dan salurannya sekali. servis PV... senang jer nak buat tu. kalu rajin... selalu ler polish kepala piston. benda ni senang nak buat pasai 2 stroke tak ada valve. baru la bunyi sentiasa teng teng teng.... preeeeeeeeeeeeennnnggg!  grind

tangs admin frncy..motor yg bakal nak amik ni beli dekat kedai..so org kedai tu mesti akan servis kan..tp tau la i sebaliknya..mcm mane pendapat admin?

if dari org yg kite tak kenal takut akan ke baiknya..
tetapi ni 2nd yg berada di kedai motor.. :-\
Logged
^Frenchy^
Administrator
Ultra Hero
*
Posts: 5263


019 - 572 4848


WWW
« Reply #24 on: September 18, 2009, 03:13:43 PM »

tak berani komen ler bro kalu moto 2nd ni... tawakal jer. tzm aku beli dulu pun 2nd gak tapi tak pernah bagi aku masalah kecuali aku langgar org jer! memang free maintenance punya moto... mungkin nasib aku baik kot. aku top up minyak + 2t pun dah bleh gi konboi! minyak engine pun aku tak ingat berapa ribu km aku tukar... belasah jer. apa2 pun... tawakal jer bro. aku dah rasa sedap moto 2t ni... kalu ko blum rasa baik ko rasa terutama yg ada PV. cuma nasihat aku... dan bukan nak takutkan ko, biasakan dulu baru merembat... org yg beli moto tzm aku dah arwah dan tak sempat tukar nama lagi kat nama dia. letih aku soal jawap ngan pihak berkuasa pasai time tu nama moto aku lagi pasai kedai tak sempat tukar pasai arwah tak sabar nak test moto... apa pun kalu nak meninggal, kat katil pun kita bleh pegi gak. 
Logged
Pages: [1] 2 3 ... 6
  Print  
 
Jump to:  




Powered by MySQL Powered by PHP Metallic Abyss Theme by SMFers
Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!