Bila nak tukar vs millage

(1/7) > >>

mydzull:
Assalamualaikum semua..

Kawan ada kemusykilan sikit la.. Berdasarkan pengalaman korang riding FZi ni, bila agak2nya kita dah kena tukar consummable parts untuk motor ni, seperti rantai, sproket depan, sproket belakang, brake pad, lining break, tayar depan/blakang, bateri.. kalau boleh mintak mentionkan millagenye skali dan kat mana korang tukar serta kos sebagai panduan bersama.. Oil filter, minyak itam dan coolant takyah la masukkan yer..

Motor kawan (MBQ889) belum lagi tukar apa2 sebab millage baru cecah 7377km sahaja.. tapi rasanya rantai tu macam dah nak abis adjust jer..

Please advise..

one:
aku rasa itu bergantung kepada citarasa individu, cara pemanduan dsb
ada yang baru beli dah tukau macam2.. ada yang dah berbelas ribu km x tuka apa2 lg..
kalau aku.. kalau aku nampak sprocket tu dah tajam aku tuka la 1 set trus.. kalau brak biasa pakai rasa je.. bila tekan macam x cengkam sgt dah kena beringat la tu
mungkin ada sesapa tau jangkahayat consumable part kat sini??

^Frenchy^:
sepatutnya tukar rantai ni cuma tengok kat spocket jer... kalu spocket dah tajam maknanya kena tukau satu set la... rantai, spocket depan dan belakang. tapi kalu moto utk kegunaan biasa... tukar mana perlu la. ikut budget masing2 loh... brake depan pads kita bleh tengok sama ada ok atau dah nipis. belakang plak kena bukak loh... berpandukan bunyi pun bleh. jangka hayat tak sama utk suma moto... dan yg penting jgn skip maintenance. contoh, selalu la lub rantai tu baru bleh tahan lama. moto ajid spocket dah tajam sebab jarang lub rantai... nak kena duit tu.

one:
aah.. botul.. tp jgn ikut gaya ajid tu,, dia tokey balak ;D ;D

Faiz'S:
mydzull.. rantai nak abis adjust dah? cepatnya... aku punya motor dh 14k.. rantai baru kt tanda no. 1...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page